Als het buiten kouder wordt, zetten we de verwarming wat hoger en stijgt ons energieverbruik. Hoe kan je besparen zonder in te boeten aan comfort?
Striemende regen, gure wind, de eerste nachtvorst… is er iets heerlijker dan het thuis gezellig en comfortabel te maken? Jezelf te verwennen met een warm drankje op de sofa onder een zacht dekentje? Maar zonder verwarming of verlichting is er van gezelligheid geen sprake. En dan denk je meteen aan die verwarmings- en elektriciteitsrekening … Goed nieuws: met een aantal kleine en ‘kosteloze’ ingrepen is het perfect mogelijk om energie te besparen.
Ontdek onze 7 eenvoudige en gratis energiebesparingstips!
Dat de energietarieven regelmatig op en neer gaan, is normaal, maar de enorme prijspiek van vorige winter ligt nog vers in ons geheugen. Kan het in zo’n geval helpen om van gas- en elektriciteitsleverancier te veranderen? Het kan absoluut de moeite waard zijn en je hebt er zelfs veel bij te winnen. Hoe je dat aanpakt? Vergelijk om te beginnen de prijzen op de markt. Dat kan heel eenvoudig met een van de prijsvergelijkingsmodules die je op het internet vindt, zoals Mijnenergie.be* die beschikt over het kwaliteitslabel van de CREG (de Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas). Maak het jezelf gemakkelijk en ga rechtstreeks naar de site via je Hello bank! app (Mijn diensten > Extra diensten). Volg de verschillende stappen en krijgt een gepersonaliseerd voorstel op basis van jouw persoonlijke verbruiksprofiel en behoeften.
Ook de energieregulatoren van elk gewest ontwikkelden prijsvergelijkingsmodules die rekening houden met je woonplaats.
Goed om te weten: van leverancier veranderen is helemaal gratis, ook als je contract nog loopt.
Energie besparen in huis is soms eenvoudiger dan je denkt. Pas bijvoorbeeld de automatische instellingen van je thermostaat aan volgens het seizoen. En natuurlijk ook aan de manier waarop jij leeft.
Maar wat zijn de ideale instellingen van een thermostaat? Deze drie belangrijke tips zetten je op weg:
De vuistregel voor een echte energiebesparing in huis luidt: verlaag de gemiddelde temperatuur met 1°C. Dat levert je een besparing op van ongeveer 7% op je verwarmingsfactuur1. En dat is mooi meegenomen! Heb je het snel koud? Haal dan dat warme wollen dekentje uit de kast of doe een trui aan. En vergeet je voeten niet! Als je blootsvoets over koude tegels loopt, koelt je lichaam snel af. Sokken en pantoffels doen wonderen!
Kan je dit apart instellen, kies dan de ideale temperatuur voor elke kamer:
Met een moderne thermostaat stem je de temperatuur in huis gemakkelijk af op je gewoonten. Zit je bijvoorbeeld de hele week op kantoor? Dan hoeft het thuis niet warm te zijn. Idem als je er voor een weekendje op uit trekt met het hele gezin.
Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar je woning goed verluchten is essentieel. Om te beginnen is een optimale luchtkwaliteit goed voor je gezondheid. En dat geldt ook voor je energiefactuur. Want als het koud is, is de lucht in huis vochtiger dan de buitenlucht. En een vochtige woning verwarmen kost meer energie! Door kort maar grondig te verluchten verlaag je het vochtgehalte en kan je energie besparen zonder dat je woning afkoelt.
Conclusie: Zet 2 of 3 keer per dag gedurende 5 tot 10 minuten je ramen open, liefst ’s ochtends en ’s avonds.
Radiatoren brengen de warmte van je cv-ketel tot in je woning. Je zorgt er dus beter voor dat ze optimaal functioneren. Hou ze stofvrij voor een hoger rendement en verstop ze niet achter een meubel. Gebruik ze ook niet om je wasgoed op te laten drogen (behalve op handdoekradiatoren in je keuken of badkamer).
Energie besparen kan zeker ook in de keuken. Je hoeft er alleen een paar goede gewoonten voor aan te nemen:
Wist je dat een lader die in het stopcontact blijft zitten als je hem niet gebruikt, ook stroom verbruikt? Niet veel, maar toch … Hetzelfde geldt voor een computer, internetmodem, koffiezet, enz. In elk gezin zouden er zo gemiddeld 15 tot 20 toestellen in waakstand staan. Tel al dat sluipverbruik op en je komt jaarlijks aan een flink bedrag. Elektriciteit besparen kan dus ook door systematisch alle toestellen die je niet gebruikt af te koppelen van het net.
Een andere goede gewoonte is het licht uitdoen als je een kamer verlaat. Besparen op elektriciteit kan zo eenvoudig zijn! Zijn je kinderen soms verstrooid? Maak er dan een spelletje van: wie wordt betrapt, moet de tafel helpen afruimen.
Ook jouw energieleverancier stelt je waarschijnlijk een digitale tool ter beschikking om je verbruik dagelijks op te volgen. Heel handig om te weten waar je aan toe bent en je hoeft niet in te zitten met een zware eindafrekening. Wat ook helpt, is een doordacht budgetbeheer. Als klant van Hello bank! beschik je in je bankapp over de gratis tool ‘Budgetanalyse’.
Verwacht je de komende maanden toch een zware energiefactuur? Zet dan vanaf nu elke maand wat geld opzij om een reserve op te bouwen. Zo hoef je niet in het rood te gaan op je rekening. Ontdek hier hoe je dat doet.
In sommige situaties gaat er niets boven een luisterend oor en gepersonaliseerd advies. Wist je dat het Hello Team klaarstaat om je individueel te begeleiden? Ons team van experten beantwoordt al je vragen en is er voor je, waar je ook bent, van ’s morgens tot ’s avonds en zelfs op zaterdag. Het Hello Team is op allerlei manieren vlot te bereiken.
Laat de winterkou je energiebudget (en je humeur) niet aantasten! Onze energiebesparingstips kosten je nul euro, maar als je ze toepast, zie je wel het verschil op je factuur. Het thuis warm en gezellig maken en tegelijk energie besparen? Het kan!
* Je gaat verder naar een andere website. Door op deze link te klikken, verlaat je de beveiligde omgeving van Hello bank! en word je doorgestuurd naar een externe website, niet gelinkt of verbonden aan Hello bank!. Weet dat Hello bank! geen enkele controle heeft uitgevoerd op deze externe website en dus iedere verantwoordelijkheid afwijst met betrekking tot de inhoud, informatie, producten of diensten die erop terug te vinden zijn of tot de veiligheid ervan. We nodigen je uit om contact op te nemen met de eigenaar van de externe website voor elke vraag over het gebruik van de website.
Bronnen:
1 https://www.engie.be/nl/blog/verwarming/winter-besparingen-verwarming-impact/