Brandverzekering: alles wat je als huurder moet weten

Op 05/06/24
Deel via

Een woningverzekering is vaak verplicht voor (mede)huurders om hun burgerlijke aansprakelijkheid te dekken. Bovendien kan je er ook je inboedel mee beschermen.

Brandverzekering als huurder, verplicht of niet?

Dat hangt ervan af of er in je huurovereenkomst een clausule ‘afstand van verhaal’ is opgenomen.

Is dat het geval, dan hoef je je burgerlijke aansprakelijkheid niet te dekken, want de eigenaar van je woning doet dat voor jou. Hij of zij kan wel de kosten van deze verzekering aan jou doorrekenen.

In het andere geval hangt de verplichting af van de regio waar je woont:

  • In Vlaanderen en Wallonië, voor huurcontracten ondertekend na 2019, moet je verplicht een brandverzekering voor huurders afsluiten, ook wel een woningverzekering genoemd. Als bewijs moet je een kopie van het ondertekend contract aan de eigenaar bezorgen.
  • In Brussel geldt deze verplichting (nog) niet, maar kan de eigenaar je in het huurcontract wel verplichten om een brandverzekering af te sluiten.

Het maakt niet uit in welke regio je woont, je hebt er alle belang bij om op eigen initiatief een brandverzekering af te sluiten. Als huurder zonder clausule ‘afstand van verhaal’ draag jij de huurdersaansprakelijkheid van het goed. Dat betekent dat je de woning in zijn oorspronkelijke staat moet houden. Bij een schadegeval kan je dus aansprakelijk gesteld worden voor de schade ten aanzien van de eigenaar of derden, en zonder huurdersverzekering moet je zelf de financiële kosten dragen. Wat een ramp kan zijn voor je portefeuille, want vastgoed is erg duur. Het is dus geen toeval dat 90 tot 95%1 van de Belgische gezinnen een brandverzekering heeft, een dekking die niet alleen beschermt tegen brand!

Wat dekt een brandverzekering voor huurders precies?

Ondanks haar naam dekt de brandverzekering voor huurders meer dan alleen brandschade. En gelukkig maar: je huurdersaansprakelijkheid kan in tal van situaties aangesproken worden.

  1. Je kookt voor vrienden, maar je wordt afgeleid door je gasten en vergeet de groenten in de oven. Er ontstaat brand. Je krijgt het onder controle, maar de keuken is zwaar beschadigd. Wie gaat dat betalen? Niet de eigenaar, want jij bent diegene die de schade heeft veroorzaakt! En het had nog erger kunnen zijn als de brand zich had verspreid over het hele appartement of bij de buren.
  2. Op een zonnige zondagmiddag ben je wat aan het klussen in huis. Er vliegt een stukje metaal tegen je venster en er ontstaat een enorme barst over de volledige hoogte. Een grote kost, die jij zal moeten betalen.
  3. De klassieker onder de waterschade: je neemt een bad, maar laat het water net iets te lang lopen, waardoor het bad overloopt en het water door het plafond van je onderbuur druppelt. Het hele plafond is verkleurd en vertoont in het slechtste geval zelfs scheuren. En jij mag opdraaien voor de herstellingskosten. Hetzelfde kan gebeuren met een kapotte wasmachine, een gebarsten leiding van de verwarming of een kraan die de hele ochtend is blijven openstaan.

Een brandverzekering voor huurders zorgt ervoor dat deze rampen geen financiële ramp worden! Zo dekt de verzekeraar de schade aan de woning zelf (muren, deuren, structuren …) waarvoor jij als huurder aansprakelijk bent.

En wat met je inboedel, is die beschermd of niet?

Wat gebeurt er als je persoonlijke bezittingen of je meubels – de zogenoemde ‘inboedel’ van je woning – beschadigd raken in de situaties die we hierboven hebben opgesomd? Het is niet verplicht, maar wel aangewezen, om een optie ‘inboedel’ af te sluiten als aanvulling op je huurdersverzekering.

Deze uitbreiding is een echte meerwaarde voor je gemoedsrust, want ze beschermt je goederen in geval van schade. Stel je voor wat het je zou kosten om alles in één keer te vervangen … Een nieuwe kleerkast, nieuwe kledij, borden, potten en pannen, beddengoed, enz. Om nog maar te zwijgen over een televisie, smartphone, tablet en je huishoudtoestellen. Een enorme financiële dobber waartegen je je kan beschermen door je te verzekeren tegen brand.

En rechtsbijstand, is dat nuttig?

Zeker en vast! Als huurder kan je te maken krijgen met een discussie of conflict met je buur. De dame die in het appartement onder dat van jou woont, klaagt over vochtplekken op de muren. Ze beweert dat dit veroorzaakt werd door waterschade in jouw badkamer die er net boven ligt. Maar dat is helemaal niet zeker … Je zal op je strepen moeten staan en proberen tot een compromis te komen.

In zo’n situaties, net zoals in heel wat andere gevallen, is rechtsbijstand je bondgenoot! In eerste instantie gaat het om advies en juridische bijstand om je belangen te beschermen en te proberen tot een minnelijke schikking te komen. Lukt dat niet, dan dekt deze rechtsbijstand de eventuele kosten voor het gerecht, een advocaat, expertises, enz.

Welke brandverzekering bestaat er voor medehuurders?

Samen huren, blijft huren: een brandverzekering is dus ook hier verplicht en sterk aan te raden. Want leef je met meerdere personen samen, dan stijgt ook het risico op een schadegeval. Een logische rekenoefening …

Daarom heb je er alle belang bij om een woningverzekering af te sluiten om je huurdersaansprakelijkheid te dekken. Zeker omdat één enkel contract – en dus ook één premie – volstaat voor jou en je medehuurders. Concreet? Een van jullie wordt aangeduid als verzekeringsnemer en de andere medehuurders, vermeld in het huurcontract, zijn automatisch verzekerd.

Bij aankomst of vertrek van een medehuurder, is het belangrijk om:

  • De eigenaar te vragen het huurcontract te updaten zodat alle medehuurders wel degelijk verzekerd zijn.
  • Het verzekeringscontract aan te passen als de verzekeringsnemer diegene is die vertrekt.

Opgelet: voor de inboedel vermijd je het best deze gemeenschappelijke aanpak! Bij een schadegeval kan de verzekeringsnemer, wanneer hij of zij het bedrag ontvangt van de verzekeringsmaatschappij, weigeren om dat door storten aan de medehuurders. Zonder dat de verzekeraar daar iets aan kan doen. Daarom is het beter om per medehuurder een dekking ‘inboedel’ af te sluiten die zowel de individuele als de gemeenschappelijke goederen beschermt.

Andere opties in je brandverzekering voor huurders

Diefstal

Deze waarborg zit meestal niet in je brandverzekering als huurder. En het is niet verplicht. Maar als je je waardevolle spullen wil beschermen tegen diefstal, dan is het een goed idee om deze aanvullende waarborg af te sluiten. Voor een relatief laag bedrag (voor de geleverde diensten) zorgt het voor een gerust gemoed en het doet je premie niet te veel stijgen.

Huurdersverzekering

Het is ook mogelijk om het huurrisico te verzekeren en zo jezelf te beschermen bij een geschil in verband met de huurovereenkomst. Bijvoorbeeld als je moet verhuizen naar aanleiding van een gedekt schadegeval of wanneer een toevallige gebeurtenis, anders dan een gedekt schadegeval, je verhindert om het goed te gebruiken.

Hoeveel kost een brandverzekering voor huurders?

Dat hangt af van verschillende factoren:

  • Het type gebouw: een eengezinswoning of een appartement
  • De gekozen opties
  • De grootte van het goed: hoe meer kamers of hoe groter de woning, hoe hoger je premie
  • De ligging van je woning: bijvoorbeeld in een overstromingsgevoelig gebied
  • Veiligheidssystemen: in het geval van een diefstalverzekering kan je premie lager liggen als je geïnvesteerd hebt in een alarmsysteem dat beantwoordt aan de normen opgelegd door de verzekeraar.

Een brandverzekering voor (mede)huurders is vaak verplicht en absoluut aan te raden. Want zelfs bij een schadegeval zijn je huurdersaansprakelijkheid en je inboedel gedekt. Je huurt dus zonder zorgen!

We hebben de ideale oplossing om jezelf als (mede)huurder te beschermen. De verzekering Top Woning van AG is een brandverzekering op maat van jouw behoeften als huurder of medehuurder van een goed.

 

AG Insurance (afgekort AG) nv - E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel - www.aginsurance.be - info@aginsurance.be – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder code 0079, onder toezicht van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.

Tussenpersoon: BNP Paribas Fortis nv – Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0403.199.702, is ingeschreven onder dit nummer bij de FSMA, Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, en handelt als verbonden verzekeringsagent, vergoed door commissies, voor AG Insurance nv. BNP Paribas Fortis nv bezit een deelneming van meer dan 10% in AG Insurance nv.

Bronnen

1 https://www.kluwereasyweb.be/documents/voorbeeld-artikels-brokers/20120508-brochure-assuralia.xml?lang=nl