Hoeveel kost een kind: een overzicht

Op 27/08/24
Deel via

Je kind is een bron van geluk, maar vertegenwoordigt ook een flink budget. Hoeveel heeft je kind je gekost tegen dat het op eigen benen kan staan?

Wie correct rekent, vermijdt (onaangename) verrassingen. Het is dus handig om een zicht te hebben op de kosten van een kind, al was het maar om het nodige budget te kunnen voorzien. Zoon- of dochterlief leeft immers jarenlang onder je hoede, tot ze het ouderlijke nest verlaten als volwassene. En al die jaren, van wieg tot hoger onderwijs, blijven je ‘kinderkosten’ oplopen. Meer zelfs: hoe ouder je kind wordt, hoe meer het je kost. Hoeveel precies? Wat zijn de financiële lasten van een kind? Hoe bereid je je financieel voor en laat je het budget niet ontsporen? Hoe kan je sparen voor een kind? We leggen het je stap voor stap uit. 

Geboorte: de reis begint 

Proficiat! Als trotse ouder geniet je intens van de eerste momenten met je pasgeborene. Maar meteen beginnen ook de kosten te lopen!

Je hebt natuurlijk lang op voorhand alles in huis voorbereid op deze heuglijke gebeurtenis. De kinderkamer is opgefrist en je hebt geïnvesteerd in een wieg, een bedje en een luiertafel. De shoppinglijst is trouwens best indrukwekkend: kleertjes, een buggy, een autostoeltje, enz. Bij de geboorte van hun eerste kind geven Belgische ouders gemiddeld meer dan 2.000 euro uit aan deze en andere onmisbare spullen.

Daarnaast horen bij een geboorte nog meer kinderkosten, zoals uitgaven voor het ziekenhuis en de medische begeleiding. De gezondheid van moeder en baby is natuurlijk van onschatbare waarde, maar tel de rekening van het ziekenhuis, de gynaecoloog, de pre- en postnatale raadplegingen en de kamer in de kraamafdeling op en je krijgt een flink bedrag. Breng dus tijdig alles in orde met je ziekenfonds en hospitalisatieverzekering.

Wist je dat je pasgeborene recht heeft op een eenmalig startbedrag (de vroegere geboortepremie)? Afhankelijk van het gewest waar je woont, kan dat bedrag oplopen tot 1.340 euro. Een mooi cadeau voor een geslaagde start in het leven!

Van de eerste luier tot de eerste stapjes

Een geboorte brengt financieel nog meer goed nieuws: vanaf de eerste maand ontvang je een bedrag dat in Vlaanderen ‘groeipakket’ heet en in Brussel ‘kinderbijslag’. Het verschilt van gewest tot gewest, maar is in elk geval welkom. In de eerste drie levensjaren gaat er immers heel wat geld naar verzorgingsproducten zoals luiers, kindermelk, enz. Ook de regelmatige bezoekjes aan de kinderarts en de vaccinaties doen de factuur oplopen.

En dan is er die andere grote kostenpost: de crèche! Je moet er wat voor over hebben om je baby in goede handen achter te laten, meer bepaald gemiddeld 600 euro per maand in een gemeentelijke crèche en tussen 600 en 1.000 euro per maand in de privésector (maar dat bedrag mag je wel fiscaal aftrekken).

Wanneer je kleintje zijn of haar eerste stapjes begint te zetten, is het tijd om enkele goede gewoonten aan te nemen, zoals sparen voor je kind! Want om zoon- of dochterlief op 18 jaar naast een verjaardagstaart ook een leuk spaarvarkentje te overhandigen, begin je er beter vroeg genoeg mee. De rekening is snel gemaakt: als je 18 jaar elke maand 30 euro opzijzet (op een bankrekening op zijn of haar naam), dan ontvangt je kind 6.480 euro (exclusief interesten) als het 18 kaarsjes uitblaast. Een mooi bedrag, dat goed van pas komt om te gaan studeren of een onvergetelijke reis te maken.

Baby wordt groot en gaat naar de kleuterklas

Vaarwel crèche, hallo kleuterjuf! De wereld van een driejarige wordt plots een stuk groter. Schoolkosten zijn er op die leeftijd nog nauwelijks, maar buitenschoolse activiteiten en hobby’s beginnen aan te tikken. Denk aan sporten, muziek of uitstapjes. En als gezinslid heeft je kleuter natuurlijk ook een steeds groter aandeel in de algemene kosten: voeding, was, verzorging, energie- en waterverbruik, enz.

Het doet deugd om je kind te zien opgroeien en je doet er alles aan om dat in de beste omstandigheden te laten verlopen. Elke keer opnieuw ben je verbaasd dat die kleertjes nu weer te klein zijn geworden en het speelgoed weer te eenvoudig. Dat kost je dus geld, minstens 413 euro per maand, zelfs zonder de extraatjes (schoolsupplementen, opvang, kinderkampjes, enz.). Iets waar je best rekening mee houdt.

Tussen 6 en 11 jaar: lagere school

Je kind groeit als kool en de tijd vliegt voorbij. De juf of meester van het eerste leerjaar staat al te wachten! Er gaat een nieuwe wereld open voor je kind, vol ontdekkingen en verrassingen. Maar laat je niet verrassen door de financiële lasten van een kind! De gemiddelde kosten van je kind gaan in deze periode immers ook omhoog, tot een gemiddeld minimumbedrag van 535 euro. Hoewel het basisonderwijs gratis is, moet je toch vaak je portemonnee opentrekken, voor naschoolse opvang, maaltijden, schoolreizen en andere activiteiten.

En hoe zit het met de hobby’s van je lagereschoolkind? Krijgt zoon of dochter privéles muziek of jiujitsu? Dat kost je een aardig bedrag. Is hij of zij dol op voetbal? De inschrijvingskosten in een club zijn fors gestegen: je betaalt 70 tot 650 euro! Een lichtpuntje is dat ziekenfondsen vaak de sportieve ambities van je kinderen belonen en per jaar en per kind ongeveer 50 euro terugbetalen

Trek je er graag eens op uit tijdens het weekend? Of ga je met het hele gezin (van drie of meer personen) op vakantie? Kinderen vinden dat fantastisch en kijken er wekenlang naar uit. Je wil ze op die momenten niet teleurstellen door alle extraatjes te weigeren. Resultaat: je vakantie-uitgaven nemen een flinke hap uit je budget. Plan dus alles zorgvuldig en leg op tijd een spaarpotje aan. Dan blijft elke vakantie een herinnering om te koesteren.

12 tot 18 jaar: tieneralarm

En dan, voor je het beseft, is je kind al een tiener en breekt een minder evidente periode aan voor de ouder-kindrelatie. Toch blijf je ook dan zoon- of dochterlief even graag zien! Die verruimt op 12 jaar trouwens ook zijn of haar blik op de wereld bij de overgang naar het secundair onderwijs. Dat hoeft op het eerste gezicht je kinderkosten niet de hoogte in te jagen, want in België is ook het middelbaar onderwijs gratis. Maar dat geldt niet voor het schoolmateriaal (boeken, fotokopies), de extra activiteiten (theater, uitstappen, de schoolreis in het laatste jaar), het vervoer (met bus of trein), enz. Volgt je kind een technische of artistieke opleiding? Dan loopt de factuur nog op door het specifieke materiaal.

Je tiener slaat ook zijn of haar vleugels uit en ontdekt steeds meer dat er een leven buiten school en gezin bestaat. Dat zadelt je op met extra financiële lasten, die steeds meer wegen op je budget, voor kleding, zakgeld, uitstappen met vrienden, enz. De minimale kosten van een kind bedragen in die periode 655,50 euro. En dan hebben we het nog niet over onverwachte medische kosten, uitzonderlijke schoolrekeningen, stages, enz.

Tieners willen graag meer zelfstandigheid. Profiteer van dat moment om je zoon of dochter te leren omgaan met geld. Met de betaalrekening op maat van jongeren uit het Welcome Pack van BNP Paribas Fortis staan ze financieel op eigen benen, terwijl jij toch de uitgaven makkelijk in het oog houdt.

Hoe zit het met de periode 18-24 jaar? 

Wat ben je trots op de weg die je kind heeft afgelegd, van baby tot 18-jarige! Gaat je meerderjarige jongvolwassene binnenkort het ouderlijke nest verlaten? Dat is nog niet zo zeker … Maar welke weg je kind ook kiest, je blijft het steunen en zo goed mogelijk begeleiden, zowel financieel als menselijk. Studeren aan een hogeschool of universiteit? Thuisblijven of op kot gaan? In België of het buitenland? Elke keuze heeft gevolgen voor je dagelijkse leven en je gezinsbudget.

Wat leren de cijfers ons voor de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar? De minimale financiële lasten van je kind zouden dan 786,49 euro per maand bedragen, exclusief medische en studiekosten. Een flink bedrag en bovendien zijn studiekosten tussen 8.000 en 12.000 euro per academiejaar echt wel realistisch. Het precieze bedrag hangt onder andere af van deze factoren:

  • Inschrijvingsgeld, dat aan een universiteit hoger ligt dan aan een hogeschool en in een privéschool nog veel duurder is.
  • Beurs: gezinnen die het niet breed hebben, kunnen in ons land aanspraak maken op financiële steun die echt wel het verschil maakt.
  • Kosten voor studiemateriaal zijn afhankelijk van de gekozen richting. Aan de kunstscholen (architectuur, design, enz.) liggen ze bijvoorbeeld een stuk hoger.
  • Logies: een kot kan je budget flink op de proef stellen, want naast de huur moet je ook voorzien in het dagelijkse levensonderhoud van je student(e).
  • Vervoer: tot 24 jaar genieten studenten een verlaagd tarief op het openbaar vervoer.

Studeert je kind (verder) in het buitenland of neemt het deel aan het Erasmus-uitwisselingsprogramma? Hou ook rekening met dat financiële plaatje. Jongeren gaan bovendien graag op stap of op reis, willen hun rijbewijs behalen, enz.

Je merkt dat het vrij lastig is om een precies budget te bepalen als je kind ouder is dan 18. Alles hangt dan af van zijn of haar levenskeuzes. Maar voor de toekomst van je kind heb je veel over. Er is trouwens moeilijk een betere besteding van je geld te bedenken dan je jongvolwassene een geslaagde start in het leven te geven. 

Tot slot: hoeveel bedragen de totale kosten van een kind?

Als we met al deze elementen rekening houden, komen we voor de leeftijdsperiode 0 tot 24 jaar uit op minimaal 175.000 euro aan geschatte kinderkosten. Maar de echte kosten liggen zeker hoger. Er kunnen medische en onderwijsuitgaven bijkomen, allerlei uitzonderlijke kosten, enz. Volgt je kind bijvoorbeeld zes jaar hoger onderwijs, dan verzwaart je factuur met zomaar eventjes 60.000 euro. Een meer realistische schatting komt in dat geval in de buurt van de gemiddelde prijs van een woning …

Deze optelsom van de kinderkosten focust uiteraard maar op één kant van de balans. Die wordt meer dan in evenwicht gehouden door al die zalige momenten en heerlijke herinneringen die je zoon of dochter je schenkt en die van het ouderschap een van de mooiste ervaringen in een mensenleven maken.

Zorg er dus ook voor dat de financiële lasten van je kind je levenskwaliteit niet overschaduwen. Hoe je dat doet? Door te sparen voor je kind en tijdig een financiële reserve aan te leggen. Door vooruit te kijken, kan je je concentreren op wat echt telt: een gelukkig gezin en gemoedsrust!

Hoe pak je dit praktisch aan? Maak een zo nauwkeurig mogelijke raming van het bedrag dat je denkt nodig te hebben en kijk over welke middelen je beschikt. Open dan een kinderspaarrekening en put volop uit onze tips om makkelijk te sparen.