De elektrische auto in 2024: al je vragen beantwoord

Op 19/01/24
Deel via

Overstappen naar elektrisch rijden, dat doe je niet in één-twee-drie. Ontdek hier het antwoord op al je vragen.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Europa zet in op 100% elektrisch rijden tegen 2035. Een 100% elektrische auto heeft geen verbrandingsmotor en stoot dus geen CO2 uit. Vanaf 2035 mogen wagens met een verbrandingsmotor – waaronder ook hybride auto’s – niet meer verkocht worden in de hele Europese Unie. En vanaf 2030 laten tal van steden dieselvoertuigen niet meer toe.

Maar overstappen naar elektrisch rijden brengt voor velen heel wat vragen met zich mee. Wat kost dat eigenlijk, een elektrische auto? Wat met het rijbereik? Kies ik voor een laadpaal thuis of zijn er voldoende oplaadpunten in mijn buurt of op het werk? Ontdek het antwoord hier.

Hoeveel kost een elektrische auto?

Een elektrische auto is doorgaans duurder in aankoop dan een ‘klassieke’ auto. Maar als je naar de gemiddelde maandelijkse kost van beide kijkt, is die van een elektrische auto niet altijd hoger dan van een wagen met een verbrandingsmotor:

  • De onderhoudskosten, de belasting op inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting zijn voordeliger voor een elektrische auto.
  • De restwaarde evolueert gunstiger voor een elektrisch voertuig dan voor een klassieke auto.
  • Op het vlak van brandstofkosten is een elektrische wagen heel wat goedkoper. Zeker als je een eigen laadpaal en zonnepanelen hebt.
  • BNP Paribas Fortis past een verlaagd tarief toe voor leningen op afbetaling voor nieuwe elektrische voertuigen¹. Vanaf 2023 richten we ons op de Europese norm en geldt dit verlaagde tarief enkel voor voertuigen met een CO2-uitstoot van minder dan 50 gram per km.
  • AG biedt een Burgerlijke Aansprakelijkheid Autoverzekering aan waarmee je gedurende de volledige looptijd van je contract 10% korting² krijgt voor elektrische en hybride wagens.

Wat met het opladen?

Een elektrische auto moet je regelmatig opladen en het is niet altijd evident om een parkeerplaats te vinden in de nabijheid van een laadpunt. Bovendien is het netwerk van laadstations in ons land nog relatief onderontwikkeld, vooral buiten de steden. Een laadpaal thuis is dan ook ideaal. Particulieren die thuis een elektrische laadpaal laten installeren, kunnen bovendien rekenen op een belastingvermindering tot 15% (vanaf 1 september 2024 valt deze korting volledig weg).

De voorwaarden voor deze belastingvermindering:

  • De laadpaal moet intelligent zijn. De software van een slimme laadpaal zorgt ervoor dat je zo optimaal mogelijk laadt, bijvoorbeeld door enkel te laden wanneer de energiekost het laagst is.
  • Het maximaal bedrag waarop de belastingvermindering berekend wordt, is 1.750 euro per laadpunt en per belastingplichtige.
  • De laadpaal mag enkel gebruik maken van groene stroom.

Wist je dat je de kosten van een laadpaal mee kan opnemen in de lening op afbetaling voor een nieuwe elektrische auto¹ als je de laadpaal samen met de wagen aankoopt? Bestel je de laadpaal pas later, dan is een lening op afbetaling¹ voor zachte mobiliteit een mogelijkheid.

Rijbereik, laadsnelheid en rijervaring

Het rijbereik van een elektrische auto is doorgaans beperkt: tussen 100 en 500 kilometer. Ook de laadsnelheid is een aandachtspunt. Die hangt af van het model en de laadpaal en ligt tussen 30 minuten (snellader) en 5 à 10 uur (gewoon stopcontact). Maar alles bij elkaar blijken die ongemakken nog wel mee te vallen. Een bevraging bij 2.000 Belgen* toont aan dat de meerderheid van de chauffeurs die elektrisch rijden tevreden is over de rijervaring (75%), de autonomie (68%) en de laadtijd (67%).

*Enquête uitgevoerd door Profacts in opdracht van BNP Paribas Fortis.

De tussenoplossing: een plug-inhybride

In de overgangsperiode van auto’s met een klassieke verbrandingsmotor naar 100% elektrisch zijn plug-inhybrides een mooie tussenoplossing. Je kan er elektrisch mee rijden en hebt altijd een verbrandingsmotor achter de hand voor het geval je zonder stroom valt. Hierdoor is hun rijbereik vergelijkbaar met die van een klassieke auto. Maar overschat de milieuwinst niet. In de praktijk stoten ze meer CO2 uit dan de officiële testresultaten aangeven. Veel chauffeurs laden hun auto niet vaak genoeg op en het bereik voor elektrisch rijden is beperkt.

Weetje: een plug-inhybride kan in aanmerking komen voor de voordelige voorwaarden van een lening op afbetaling¹ met voordeeltarief  als die auto minder dan 50 gram/kilometer CO2 uitstoot.

Durf verder denken

Mobiliteit is zoveel meer dan de auto. Woon je in de stad en stond je er al eens bij stil dat je misschien wel zonder auto kan? Fiets, segway, elektrische step … Er zijn zoveel alternatieven om je te verplaatsen. Zachte mobiliteit is aan een heuse opmars bezig en biedt heel wat mogelijkheden.

Kortom: wil je overstappen naar elektrisch rijden, dan is het belangrijk om eerst alles op een rijtje te zetten en de voor- en nadelen van de verschillende oplossingen te bekijken. Zodat je nog steeds kan gaan en staan waar jij wil, op de manier die het beste bij jou past.

¹Kredietvorm: lening op afbetaling. De bepalingen inzake consumentenkrediet in hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII van het wetboek van Economisch Recht zijn van toepassing. Onder voorbehoud van aanvaarding van je aanvraag door Alpha Credit nv, kredietgever, Warandeberg 8 bus C, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis nv, Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0403.199.702. 

²Dit aanbod is geldig voor alle nieuwe contracten en contractwijzigingen naar aanleiding van een verandering van voertuig. Het is geldig voor een bonus-malus tussen -2 en 8 en maximaal één ongeval in fout tijdens de afgelopen vijf jaar, en voor bestuurders tussen 26 en 74 jaar oud. Voor de korting ‘Totaalklant Verzekeringen’ moet eveneens minstens één waarborg ‘schade aan het eigen voertuig’ inbegrepen zijn.

AG Insurance (afgekort AG) nv - E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel - www.aginsurance.be - info@aginsurance.be – RPR Brussel BTW BE 0404.494.849 – Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder code 0079, onder toezicht van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel. 

Tussenpersoon: BNP Paribas Fortis nv – Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0403.199.702, is ingeschreven onder dit nummer bij de FSMA, Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, en handelt als verbonden agent, vergoed door commissies, voor AG Insurance nv. BNP Paribas Fortis nv bezit een deelneming van meer dan 10% in AG Insurance nv.